Ons verhaal

ONS VERHAAL

"Ten dienste van kruidenier tot architect,

sinds 1933"

HEMBYSE

'Hembyse Archeologie' is een verwijzing naar het Hof van Hembyse (ook wel 'Hembyze' geschreven), een site met walgracht uit de 16e eeuw langs de Vogelhoekstraat te Gentbrugge, een zijstraat van de heerweg naar Brussel, heden de Brusselsesteenweg, aan de grens met Melle. De site staat weergegeven op de kaarten van Horenbault, De Dijn, Villaret en Ferraris als één van zes adellijke walsites in Gentbrugge. 

Villaret

Horenbault

Ten tijde van De Dijn (17e eeuw) is het Hof van Hembyse ("Imbiese" op de kaart) in eigendom van Bussaert van Hembyse (een neef van de beruchte Jan van Hembyse), waarbij een rechthoekige gracht langs de Vogelhoekstraat wordt getekend. Binnen het areaal zijn een kasteeltje en een poortgebouw weergegeven. 

De Dijn

De huidige perceelsindeling is nog een stille getuige van de 17e-eeuwse situatie. Achter de gebouwen is nog een segment van de oorspronkelijke 16e-eeuwse walgracht bewaard. 


Op dit hof werd door Emile De Smaele na de Eerste Wereldoorlog een groothandel in voedingswaren gevestigd, dat door zijn zoon Raymond omstreeks 1925 werd verdergezet. Het bedrijf verkocht alle producten die je in een buurtwinkel kon aantreffen, behalve verse groenten en fruit. 

Emile De Smaele

Raymond kwam echter reeds op 30-jarige leeftijd te overlijden, waardoor de zaak in handen kwam van zijn weduwe Alida De Blauwe. Emile senior werd gedood tijdens de beschietingen van Ledeberg in 1940, en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ook de woning op het hof zwaar beschadigd, waarna een nieuw woonhuis gebouwd werd. Dit woonhuis staat er tot op heden. 

     Raymond De Smaele       &         Alida De Blauwe

Emiel De Smaele junior zette op zijn beurt de zaak vanaf 1950 verder, onder de naam "Groothandel in voedings- en koloniale waren". Na de onafhankelijkheid van Congo in 1960 liet men het adjectief "koloniaal" vallen. In 1970 liet Emiel De Smaele de zaak over aan een collega. Groothandelaars in voedingswaren waren immers een schakel tussen de fabrikanten en de kleinhandel (winkeliers, buurwinkels), maar bij de opkomst van de grootwarenhuizen gingen de kleine winkels er van tussen. Emiel overleed in 1980 en de opslagplaats van het magazijn werd door zijn weduwe Mariëtte De Moor onderverhuurd aan een allegaartje aan bedrijven, waaronder een kunstenares en een loodgieter. Hun zoon Dirk koos voor een carrière als gevechtspiloot en politieman. Mariëtte overleed in 2012 en zoon Dirk verhuurde de infrastructuur verder door. 

     Emiel De Smaele jr & Mariëtte De Moor

In 2017 koos de achter-achterkleinzoon van Emile De Smaele senior er voor om samen met zijn vrouw een archeologisch studiebureau te starten. Welke betere plaats om een archeologisch bedrijfje te vestigen dan op een 16e-eeuwse site met walgracht ? 

Vanaf dat moment streek Hembyse Archeologie op de site neer !

CONTACTEER ONS


info@hembyse.net

VOLG ONS

© Copyright. All Rights Reserved.