Ons verhaal

ONS VERHAAL

"Ten dienste van kruidenier tot architect,

sinds 1933"

HEMBYSE

'Hembyse Archeologie' is een verwijzing naar het Hof van Hembyse, een site met walgracht uit de 16° eeuw. Op de kaarten van Horenbault en Villaret staat ze afgebeeld als een vierkante omwalling met twee verspreide gebouwen en enkele bomen binnen de walgrachten. In de noordwestelijke hoek bevindt zich een hoog vierkant gebouw. Voor de aandachtige kijker is tevens een poortgebouw te ontwaren.

Deze voormalige site is gelegen aan de Vogelhoekstraat te Gentbrugge. De huidige perceelsindeling is nog een stille getuige van de 17°-eeuwse situatie. Achter de gebouwen is nog een deel van de oude walgracht bewaard.

Villaretkaart

     Raymond De Smaele       &         Alida De Blauwe

De infrastructuur bleef echter in familiebezit en heden is de werk- en opslagplaats van Hembyse Archeologie op het Hof van Hembyse gevestigd !

In het begin van de 20e eeuw was hier een bedrijf gevestigd. Het betrof een verdeler van voedingswaren voor lokale kruidenierszaken, uitgebaat door Raymond De Smaele (°1899) en later door zijn zoon, Emiel (°1927). De impact van de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van grootwarenhuizen was echter de aanleiding om de activiteiten aan het einde van de 20e eeuw stop te zetten.

CONTACTEER ONS


info@hembyse.net

VOLG ONS

© Copyright. All Rights Reserved.